Welkom bij de Limburgse Tuinbouwveiling

NIEUWS

placeholder

Limburg komt met miniatuurappel die jaar lang houdbaar is

Rockit, onthou de naam, want binnenkort staat hij wellicht in uw koelkast. De Rockit is namelijk een appel, geteeld door Limburgse fruitboeren, die een jaar lang houdbaar blijft.

Of u nu voor een jonagold, pink Lady of granny smith gaat, een appel blijft nooit echt lang goed. Na enkele weken voelt u het in zijn vastheid, en ook de smaak gaat er op achteruit. Enkele Limburgse fruitkwekers hebben daar een oplossing voor gevonden: vanaf volgende week brengen zij de Rockit appel in omloop.

47 millimeter

Die miniatuurversie van de appel is minimum 47 millimeter groot en is daardoor de kleinste in zijn soort. De appels worden verkocht in cilinders van drie, vier, vijf of zes stuks. “Het is de kunst om ze zo klein mogelijk te houden natuurlijk, anders zouden het geen miniatuurappels zijn”, vertelt Petra Wautraets van de Limburgse Tuinbouwveiling, meteen ook de licentiehouder voor de teelt en verkoop van de Rockit appel in de Benelux.

“Het idee achter de appel komt vanuit Azië overgewaaid, waar het een enorm succes is. Naast het formaat van de appel valt natuurlijk zijn smaak op: hij is lekker zoet en daardoor ideaal om mee te geven aan je kinderen. Uit onze tests is gebleken dat door de omvang kinderen de gehele appel opeten, klokkenhuis en al. Dat is namelijk zo klein dat ze het niet eens merken. En het is uiteraard ook niet schadelijk.”

Houdbaarheid

Nog een opvallend kenmerk van de appel: hij is enorm lang houdbaar. “Na veertien dagen zonder koeling heb je nog geen enkel smaakverlies. Hoe lang hij uiteindelijk mee kan gaan? Wel: we hebben hier een cilinder met appels in de koelkast geplaatst en na een jaar gekeken: de appel was een beetje geler geworden, maar qua hardheid haalde hij nog altijd een zes à zeven op een schaal van tien en de smaak was hetzelfde gebleven.”

Aan zo’n speciale appel gaat natuurlijk een heel onderzoek vooraf. “We hebben verschillende appels met elkaar gekruist, de uiteindelijke combinatie kan ik natuurlijk niet meedelen, dat is bedrijfsgeheim. Of de tube essentieel is bij het behoud van de appel? Neen zeker niet. De tube is louter decoratief. Het is altijd leuk en handig om mee te nemen naar het werk of naar school, maar de houdbaarheid zelf wordt volledig door de appel bepaald.”

Intensieve teelt en pluk

Omdat de appel een intensere teelt en pluk vraagt (gemiddeld drie keer zo lang als bij een gewone appel) zal ook de prijs iets hoger liggen, “hoeveel hoger hangt natuurlijk van verkooppunt tot verkooppunt af. De appel zelf wordt volgende week woensdag op de markt gebracht, dan is hij te koop in warenhuizen, bij groenteboeren, … kortom overal waar je normaal gezien fruit kan aankopen. De Rockit appel zal in geheel België verkrijgbaar zijn en ook in delen van Luxemburg.”

BRON : www.hvbl.be